ImageDescription

Nyheder

26.3.15 Temanummer om traumatiske fødsler er nu udkommet i Tidsskrift for jordemødre. Jordemoder og psykoterapeut ved GAIA-Instituttet Susanne Rose Brønnum har skrevet en artikel om posttraumatisk stress som følge af en voldsom fødselsoplevelse.
http://www.jordemoderforeningen.dk/tidsskrift-for-jordemoedre/singlevisning/artikel/faren-ved-den-fraspaltede-bevidsthed/

15.1.2015 udkommer Lene Jørgensen med bogen: Efterveerne - Den traumatiske fødsel.
For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Op mod
en tredjedel af alle fødsler opleves som traumatiske af de fødende. For en stor dels vedkommende er oplevelsen så
skræmmende, at kvinderne enten ikke tør blive gravide og føde igen, ønsker planlagt kejsersnit eller på anden måde
er så negativt påvirkede af fødselsforløbet, at de undgår alt, som har med graviditet og fødsler at gøre. 2-6 % af alle
fødende udvikler endda PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) som følge af traumatiske fødselsforløb.
I “Efterveerne – Den traumatiske fødsel” fortæller kvinder med fødselstraumer ærligt om nederlaget ved en dårlig
fødselsoplevelse, om tankerne og barselstiden efterfølgende, om ikke at turde få flere børn, og om at omgivelserne
har svært ved at forstå, hvor traumatisk en fødsel kan være.
GAIA-Instituttet er nævnt i bogen, og den er anmeldt af Susanne Brønnum, som også har medvirket. Se anmeldelsen her.
Pris: 299,95, Turbineforlaget - marie@turbine.dk, tlf.: 86127916

22.1.2014. I anledning af den debat, der er i medierne i forbindelse med brug af antidepressiva, har Kirsten Lindved skrevet en artikel om brug af diagnosen fødselsdepression. Problemet er, at når vi bruger diagnosen fødselsdepression, kan det lede til lidt for ukritisk og urelevant brug af antidepressiv medicin, som kan give bivirkninger og afhængighed. Artiklen er sendt til forskellige fagblade: Tidsskrift for Jordemødre, Sygeplejersken, Sundhedsplejersken og Ugeskrift for læger. Hvis du vil se artiklen i hele sin længde, så klik på linket her.

Nyt foredrag: 10.3.12 holder Elise Granum et oplæg om sine reaktioner i forbindelse med graviditet, fødsel og barselstid: Sorte graviditetstanker – det første tegn. Se under fanen: Aktiviteter/Foredrag. Alle er velkomne.

22.2.12 Udkommer Rikke Laustsen med sin bog: Dagbog fra en fødselsdepression - den "lykkeligste" tid.
Hun kommer samme dag i Aftenshowet på DR 1.
Bogen kan bestilles på: www.gpoforlag.dk
Rikkes hjemmeside: www.rikkelaustsen.dk

12.1.12
Fra 1/1-2012 har sygesikringen “Danmark” åbnet for tilskud til private jordemoderkonsultationer, herunder efterfødselssamtaler.
Der kan gives op til 30% tilskud, og reglerne kan læses på “Danmarks” hjemmeside.

20.10.11
Nyt tilbud til gravide, fødende og barslende
Information til praktiserende læger og privatpraktiserende gynækologer/obstetrikere.
Regionsrådet har vedtaget at afsætte flere penge til graviditet, fødsel og barsel i næste års budget.

Det betyder bl.a., at regionens ambulante og hjemmefødende fra 2012 får tilbud om at få en jordemoder på besøg to til tre dage efter fødslen - og at der tilbydes efterfødselssamtale efter kompliceret fødsel, samt forældre- og fødselsforberedelse til særligt udsatte grupper.

Disse ting vil blive skrevet ind i den pjece, der for nylig er udsendt til de praktiserende læger og privatpraktiserende gynækologer/obstetrikere - men kun i den elektroniske version, der findes på www.regionh.dk/gravid

6.10.11
Sygdom under barsel
Hvis barnet bliver indlagt på sygehuset, kan orloven forlænges med de antal dage barnet har været indlagt, dog højst i 3 mdr.
Hvis Mor bliver syg under barsel
Hvis moren bliver for syg til at passe barnet inden for de første 14 uger efter fødslen, kan faren indtræde i hendes ret til orlov med barselsdagpenge. Kontakt kommunen for yderligere oplysninger, da der er særlige regler omkring overtagelse af mors barsel.
I andre tilfælde giver sygdom ikke ret til yderligere orlov, men forældrene har mulighed for inden for de gældende rammer at tilrettelægge den fleksible barselorlov, så der bliver taget hensyn til sygeperioden.

1.10.11
Lykkepiller i graviditeten
Forbruget af lykkepiller (de såkaldte SSRI) er eksploderet, selv om lægerne skal være forsigtige, når de udskriver medicinen til gravide. I 2010 fik 1881 gravide lykkepiller under graviditeten, hvilket er en stigning på 36 procent siden 2007. Landets læger er ikke blevet advaret om, at der har været fire dødsfald og andre alvorlige bivirkninger ved gravides brug af lykkepiller.
Det har Ekstra Bladet afsløret tidligere på året, og nu viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen, at brugen af SSRI i graviditeten har haft store konsekvenser.
Kilde: Ekstrabladet 23.9.11.
I GAIA-Instituttet arbejder vi med forebyggelse af efterfødselsreaktioner og med psykiske problemer i graviditeten. Hvis du er mere ked af det, end du synes, godt er allerede i graviditeten, hvis du har angst eller andre symptomer, som generer dig, kan du gøre meget for at forebygge, at det udvikler sig. Brug vores ekspertice – måske har du bare brug for et nogle timer hos en af vores terapeuter til at få sat det på plads.